Mitä on karting?

Karting eli mikroautoilu

Karting tarkoittaa mikroautoilua. Harrastuksen voi aloittaa jo lapsena. Muistan, kun vein lähes kouluikäisen poikani kokeilemaan mikroautoilua Mikkeliin Visulahteen. Lapselle se oli varmasti jännittävä elämys, kun sai kokeilla mikroautoa ja olla sen kuskina toisten lasten seurassa. Kartingissa on omat sääntönsä ja sillä on lapseen sosiaalisuutta kehittävä vaikutus.

Missä voi harrastaa kartingia Suomessa?

Suomessa voi harrastaa mikroautoilua eli kartingia noin viidelläkymmenellä paikkakunnalla. Mitään välineitä ei tarvitse ostaa itse, vaan yleensä ne vuokrataan paikan päällä. Alaikäisen lapsen vanhemmat ja karting välineiden vuokraaja vastaavat siitä, että oikeanlaiset välineet annetaan lapselle hänen ikänsä ja kokonsa mukaisesti.

Mitä luokkia on olemassa kartingissa?

Alle yhdeksänvuotiaille on harrasteluokka nimeltään Cadett. Kun lapsi on koulussa jo kolmannella, eli hän osaa lukea ja ymmärtää ohjeita riittävästi, pääsee hän joko Mini60-, Micro- tai Raket-luokkaan ja voi osallistua mikroautoilukisoihin. Lasten luokissa on auton ja lapsen painorajat, esim. Cadett-luokassa lapsen ja auton tulee painaa vähintään 85 kg, Micro-luokassa yhteispainon tulee olla 100 kg ja Raket-luokassa 110-115 kg. Raket-luokkaan tuleva on yleensä jo varhaisteini-ikäinen, noin 10-16-vuotias. Jos hän ei täytä luokan vaatimuksia, voi hän kerätä lisäpisteitä Yamaha-junior-luokassa väliaikaisesti ja sitten siirtyä Raket-luokkaan. Euroopan, maailman ja Suomen mestaruuksista voivat kilpailla ainoastaan OKJ, OK ja KZ -lisenssin omaavat, jotka ovat lunastaneet kv-lisenssin. Aikuisetkin voivat harrastaa kartingia.

Kuinka voi aloittaa karting harrastuksen?

Karting harrastuksen voi aloittaa liittymällä lähimmän kotipaikkakuntansa kartingseuraan. Suomen Kartingliitto jakaa ilmaisia internetoppaita, jos ei ole ikinä harrastanut ennen kartingia. He tukevat ja palkitsevat alan harrastajia ja kilpailijoita. He myös järjestävät koulutusta ja ohjausta jäsenseurojensa kautta.

Mitä karting maksaa?

Karting harrastus on lähes kalleimpia harrastuksia Suomessa. Kuluja tulee mm. oman kartingauton hankinnasta tai vuokraamisesta, renkaiden hankkimisesta ja vaihtamisesta, kypärän ja -myssyn ostamisesta, ajohaalarista, hansikkaista, työkalujen ostosta, kuljetusajoneuvosta, huolto- ja säilytystiloista, kilpailupaikkakunnan majoituksesta jne. Eli voidaan sanoa, että kuluja tulee noin kymmenen tuhannen euron molemmin puolin. Lisäksi kartingseura yleensä vakuuttaa jäsenensä tapaturma- ja henki- sekä varkaus- ja ilkivaltavakuutuksella. Silti kartingharrastus voi olla ikkuna uuteen ammattiin, jos mielii formulakuskiksi aikuisena.