Mitä karting on?

Karting eli mikroautoilu on autourheilulaji, jota ajetaan sekä harraste- että ammattilaistasolla. Karting on autourheilun suurin nuorisolaji, jonka voi aloittaa jo hyvin nuorena: Ensimmäiseen harrasteluokkaan pääsee jo 6-vuotiaana.

Suurin osa maailman F1-kuljettajista on aloittanut uransa kartingia ajamalla, samoin monet muidenkin autourheilulajien kuljettajat. Kartingissa ajetaan myös FIA:n maailmanmestaruudesta, joka antaa laajat mahdollisuudet urakehitykseen lajissa.

Kartingia ajetaan yksinkertaisella, yksipaikkaisella, putkirunkoisella, jousittamattomalla kartingautolla, jonka huoltaminen ja säätäminen on iso ja tärkeä osa kartingharrastusta. Kartingauto eli Kart on varustettu suojapuskureilla ja -katteilla. Siirryttäessä kartingissa luokasta toiseen auton koko hieman kasvaa, kuten myös moottorin teho. Kart-auton sekä varusteiden tulee olla sääntöjenmukaiset, ja eri luokissa käytetään eri merkkiä ja kovuutta olevia renkaita.

Suomessa kartingia harrastetaan sekä sisä- että ulkoradoilla. Kartingia pääsee kokeilemaan sisähalliradoilla myös radan omistajan vuokra-autoilla, jolloin ei heti tarvitse ostaa omaa autoa. Ulkoratoja os Suomessa yli 50, ja ne ovat enimmäkseen voittoa tavoittelemattomien yhdistysten ja seurojen ylläpitämiä.

Kartingin harrastus on Suomessa helppo aloittaa liittymällä johonkin lukuisista paikallisista seuroista. Suomessa seuratoiminta on erittäin aktiivista ja seurat järjestävät kartingajokoulutusta, jossa opetellaan sääntöjä ja harjoitellaan ajamista ohjatusti. Useilla seuroilla on ajoharjoittelupäiviä, joissa pääsee kokeilemaan ja harjoittelemaan ajamista ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan seuran autoilla. Tärkeää on myös opetella kartingin perussäännöt, kuten ratakäyttäytyminen, lippumerkit ja ajosäännöt sekä käsimerkit.

Suomen kartingliitto järjestää joka vuosi eri luokille mestaruuskilpailut. Jokaisen luokan parhaat kuljettajat palkitaan kauden päättävässä mitaligaalassa. Aloittelijan on tärkeää harjoitella riittävästi sääntöjä ja ajamista, jos haluaa mukaan kilpailutoimintaan. Ajolinjojen harjoittelu sekä lähtöharjoitukset ovat erittäin tärkeitä aloittelevalle kilpailijalle, ja ajamista on muutenkin harjoiteltava paljon. Kilpailua varten tarvitset myös varusteet: Karting-ajoon hyväksytyn kypärän ja tukevan yksiosaisen ajohaalarin. Lisäksi tarvitset kädet ja ranteet kokonaan peittävät ajohansikkaat sekä nilkat peittävät jalkineet.

Kilpa-ajaja tarvitsee lisenssin voidakseen kilpailla. Jäsenten- ja seurojenvälisissä kilpailuissa sekä aikuisharrastajaluokissa voi kilpailla tutustumislisenssillä, peruslisenssillä voi osallistua kotimaan kansallisiin karting-kilpailuihin. Huoltaja-/mekaanikkolisenssin tarvitsee alaikäisen kilpailijan täysi-ikäinen huoltaja/mekaanikko.

Kartingia voi myös ajaa vain omaksi ilokseen ja harrastusmielessä ystäväpiirissä kokeakseen vauhdin hurmaa. Netistä löytyy runsaasti toimijoita, joiden radoilla ja välineillä pääsee kokeilemaan formulaunelmaa.