Karting-ajovarusteet

Karting eli mikroautoilu on yksi suosituimpia autourheilun nuorisolajeja, jonka voi aloittaa jo 6-vuotiaana. Kisaluokkia on monia ja vastaavasti karting-autoja eri kokoisia. Kisaluokasta ja -radasta riippuen autojen keskinopeudet ja huippunopeudet vaihtelevat, mutta joidenkin ulkoratojen huippunopeudet voivat olla jopa 140 km/h. Tästä syystä kuskin onkin syytä varautua asiallisesti ennen autoon istumista.

Jokaisen karting-kuskin tarvitsee käyttää muutamia välttämättömiä ajovarusteita riippumatta siitä, onko kyseessä vasta-alkaja vai kokenut kuski. Tässä tekstissä käsittelemme kaiken välttämättömimmän, mitä sinun tulee tietää ajovarusteiden suhteen. Mikäli et halua itse ostaa varusteitasi, tarjoavat karting-radat usein mahdollisuuden vuokrata varusteita kertaluontoisesti. Lisää tietoa varusteista ja kartingista voit löytää esimerkiksi karting-liiton sivuilta.

Kypärät ja visiirit

Karting-kuskin tärkein varuste on kypärä. Älä missään nimessä ikinä aja ilman kypärää, sillä jo alhaiset nopeudet voivat aiheuttaa vakavia aivovammoja. Kypärän tarkoitus on suojella päätäsi iskuilta ja siten alentaa vammojen riskejä. Parhaimman suojan tarjoaa ilman heilumista hyvin päähän istuva kypärä.

Visiirin tehtävä on suojella kasvojasi ja erityisesti silmiäsi radalla mahdollisesti olevalta irtotavaralta. Pienikin soran pala saattaa aiheuttaa esimerkiksi verkkokalvon vaurioita silmään osuessaan. Myös visiiristä itsestään irtoavat palat saattavat aiheuttaa vaurioita, joten on hyvä tarkistaa sekä kypärän että visiirin kunto ennen ajoa.

Ajoasu

Ajoasun tarkoitus on suojata sinua hankautumisesta aiheutuvilta vammoilta. Tälläiset vammat saattavat ilmetä esimerkiksi laitaan hankautumisen tai ajoneuvosta putoamisen seurauksena. Ajoasun tulisi olla pitkähihainen ja -lahkeinen, mutta ilman liiallista löysää materiaalia. Löysä ajoasu voi joutua renkaiden väliin tai tarttua johonkin kiinni. On tärkeää myös ottaa huomioon ajoasun mukavuus, sillä liian paksu ajoasu saattaa olla turhan lämmin sisätiloissa ajaessa.

Hanskat

Ajohanskojen tulisi peittää kädet kokonaan rannetta myöten. Niiden tarkoitus on suojella käsiäsi irtotavaralta samalla tavalla kuin visiiri suojelee kasvojasi. Ajohanskojen tarkoitus on myös parantaa otettasi ratista ja siten helpottaa auton ohjaamista. Parhaimman suojan ja otteen tarjoavat nahasta tai tekonahasta valmistetut ajohanskat.

Jalkineet

Mikroautoiluun sopivien jalkineiden tulisi olla tasapohjaiset ja napakasti istuvat. Jalkineet voivat olla lyhytvartiset, mutta parhaimman suojan nilkalle tarjoavat pitkävartiset ajojalkineet.