Karting-kilpailut

Karting-kilpailuita säätelee tyypillisesti Suomen karting-liitto (www.kartingliitto.com). Karting-liiton sivuilta voit löytää lisätietoa kilpailusäännöistä, -luokista ja kilpailujen järjestämisestä.

Erilaiset suoritustavat

Kilpailuiden järjestämiseen löytyy useita eri suoritustapoja, joita voidaan myös soveltaa tarpeen mukaan. Karting-liitto nimeää sääntökirjassaan kolme eri kilpailujen perussuoritustapaa soveltamisen lisäksi. Tyypillisimmin kisoihin kuuluu kuitenkin aika-ajot, alkuerät ja jonkinlainen finaali.

Aika-ajot

Aika-ajot ovat tyypillisesti varsinaista ennen kilpailukierrosta ajettavat nopeuskilpailut, joiden perusteella alkuerän lähtöjärjestys määräytyy. Aika-ajoissa nimen mukaisesti pyritään saavuttamaan mahdollisimman nopeat kierrosajat, jotta kilpaerässä lähtöpaikka olisi mahdollisimman edessä. Aika-ajoissa kilpailijat ja heidän lähtöaikansa hajautetaan, jotta kilpailijat eivät olisi toistensa esteenä radalla.

Alkuerät ja finaali

Alkuerät ajetaan aika-ajojen jälkeen, jolloin kilpailijat jaetaan tyypillisesti kolmeen tai useampaan ryhmään. Esimerkiksi kilpailijat voidaan jakaa ryhmiin A, B ja C. Tällöin aika-ajojen nopein sijoittuu ryhmään A, toiseksi nopein ryhmään B, kolmas ryhmään C, neljäs ryhmään A jne. Ryhmien sisäinen lähtöjärjestys määräytyy aika-ajojen mukaan, jolloin ryhmän aika-ajojen nopein kilpailija sijoittuu lähtöruudukossa sisäkaarteen puolelle ensimmäiselle paikalle.

Kun ryhmät on jaettu, jokainen ryhmä kilpailee keskenään, eli esimerkiksi A-B, C-B, A-C järjestelmällä (jos kolme ryhmää). Pisteitä laskiessa erien voittajat saavat 0 pistettä, toinen 2 pistettä, kolmas 3 pistettä jne. Toisin sanoen jokainen kilpailija voittajaa lukuunottamatta voi lukea hyväkseen sijoituksensa mukaisen pistemäärän. Kaikkien alkuerien pistemäärät lasketaan yhteen ja vähiten pisteitä saaneet kuljettajat pääsevät finaaliin. Finaaleiden kuljettajien määrä määräytyy radan maksimikapasiteetin mukaisesti, ja lähtöjärjestys määräytyy alkuerien pisteiden mukaan. Vähiten pisteitä saaneet kuljettajat sijoittuvat kärkeen.

Kilpailun päättyminen

Kilpailu päättyy ruutulippuun, jolloin maaliviivan ylittämisjärjestys määrää tuloksen. Ongelmatilanteissa, jolloin ajanotto kyseenalaistetaan tai tulojärjestys ei ole varma, tukeudutaan maalituomarin lausuntoon ja/tai videokuvan käyttöön.

Koko perheen laji

Karting on tyypillisesti yksi talousystävällisimmistä moottoriurheilulajeista ja se yhdistää eri ikäluokkia. Karting eli mikroautoilu sopii hyvin perheaktiviteetiksi sillä kartingin voi aloittaa jo 6-vuotiaana. Karting tarjoaakiin koko perheelle tapahtumarikkaan, nopeatempoisen ja haastavan lajin, joka on mielenkiintoista seurattavaa myös huolto- ja kannatusjoukoille. Helpoiten lajin ääreen pääsee etsimällä lähellä järjestettäviä karting-ajokoulutuksia, joissa opetellaan sääntöjä ja hallittua ajamista.

Älä epäröi, liity sinäkin mukaan!